23februari

In de marketingwereld krijgt videocontent een prominentere rol. Bedrijven maken allerhande filmpjes die klanten op hun smartphone of laptop kunnen bekijken. Het opmaken van korte en krachtige videocontent is geen evidentie. Er zijn een aantal te volgen stappen. Wij geven er alvast dertien prijs.

door Michel Libens

1. Bepaal vooraf het doel

Definieer goed wat en wie je met jouw video wil bereiken. Er zijn verschillende soorten video’s, sommigen zijn vlot en snel met de smartphone gefilmd, andere met professionele camera’s. Zo heb je onder andere ‘how to’-video’s waarbij iets op een eenvoudige manier wordt uitgelegd, bijvoorbeeld het maken van een gerecht of het in elkaar steken van een kast.

2. Houd het eenvoudig

Denk eraan dat jouw video bekeken wordt door verschillende mensen. Het is niet omdat jij de vaktermen kent, dat dit voor iedereen geldt. Houd daarom het taalgebruik zo eenvoudig mogelijk, probeer vooral niet overdreven geleerd over te komen en vermijd zeker information overload.

3. Let op de lengte

Het aantal seconden (ja, seconden) dat een video duurt is cruciaal, en dat wordt vaak over het hoofd gezien. Is de video te lang, dan haakt de kijker gegarandeerd af. De lengte van de video is weliswaar afhankelijk van het doel ervan. Een video waarbij iets wordt uitgelegd hoeft niet langer dan 30 seconden te duren, een aftermovie duurt idealiter 1 tot 2 minuten. Wacht ook niet te lang met de essentie weer te geven. Relevante informatie eerst, nadien kan je uitweiden.

4. Passende muziek

Wanneer je kiest om muziek aan de video toe te voegen, wees dan verstandig. Zorg ervoor dat al het achtergrondlawaai verdwenen is en kies voor een passend muziekje. Neem zeker contact op met Sabam om na te gaan welk gebruik toegestaan is en of je eventueel moet betalen voor deze rechten.

5. Beeld zegt niet alles

Vertel in het kort wat de video toont, zodat de lezer die enkel de tekst leest meer weet. Maar prikkel ook de nieuwsgierigheid zodat hij wel gaat kijken. Overdrijf hier niet in – 4 à 5 zinnen volstaan – maar wees zeer beknopt en zet de belangrijkste informatie vooraan. Voeg aan het einde een call-to-action toe om kijkers naar je website te leiden.

6. Share, share en share

Verspreid de video! Hoe je het draait of keert, je hebt tijd en budget in de video gestoken. Jij bent de eerste ambassadeur, wees er dus trots op en verspreid de video via zoveel mogelijk kanalen. Op sociale media, op websites en op blogs.

7. Maak een evaluatie op

Je stapt niet in videocontent met het maken van één video. Je plant, afhankelijk van je doelstellingen, best meteen een aantal (al dan niet gelinkte) video’s. Maak gebruik van programma’s die analyses kunnen maken. Zo kan YouTube Analytics nagaan hoeveel mensen op jouw video hebben geklikt, wie jouw video heeft uitgekeken en vanwaar de kijkers komen.

8. Bedenk je script op voorhand

Als je in de laatste 15 seconden van je filmpje de clue geeft, is het te laat. Dat voorkom je door op voorhand een script te bedenken. Een goed idee is om te starten met een ‘elevator pitch’. Zo haal je er in amper 30 seconden de kern van de zaak uit. Daarna kan je de boodschap stilaan uitbreiden met extra relevante informatie naar 1 of zelfs 2 minuten.

9. Passende audio

Vanzelfsprekend, maar daarom niet minder relevant: denk aan de synchronisatie tussen beeld en geluid. Als er iemand spreekt in jouw video is het belangrijk dat de stem overeenkomt met het beeld. Zo niet wordt de aandacht voor het verhaal doorbroken en ben je de kijker kwijt.

 10. Variatie = key

Een lange video uitkijken is een hele klus, zeker nu onze aandachtsspanne korter is dan die van een goudvis. Je moet de kijker verleiden om de video te (blijven) kijken: ervoor, tijdens en erna. Dat doe je door genoeg variatie in je filmpje te brengen. Denk daarbij aan het afwisselen van verschillende media: fragmenten, video, screenshots, keywords, grafische elementen … Want niemand werd ooit wild van een monotoon interview met 1 beeld.

11. SEO-friendly titel

Wat zouden mensen intypen in Google als ze op zoek zijn naar de content van jouw video? Op basis van het antwoord op die vraag kan je de perfecte titel maken. Hou daarbij de lengte ervan in het achterhoofd en gebruik voldoende keywords om goed te scoren in Google. Daarnaast moet de titel van de videopagina voor SEO niet exact dezelfde zijn als de titel van de video.

12. Wide, medium en close

Elk shot dat je neemt, film je telkens vanuit verschillende standpunten. Ga voor een ruime shot, kom dichterbij met een medium shot en eindig met een close-up. En dit voor elke shot. Zo zorg je ervoor dat je tijdens het monteren genoeg keuze hebt en voldoende kan afwisselen.

13. Denk aan de achtergrond

Kijk goed wat er op de achtergrond staat voor je begint te filmen. Het kan je boodschap versterken of verzwakken. Als je een te drukke achtergrond in beeld brengt, dan gaat de aandacht van je kijker ergens anders naartoe. Als je een interview met een artiest doet, bijvoorbeeld, is het natuurlijk leuk om dit te shooten op zijn werkplek. Stel daarom jezelf de vraag: “Is deze achtergrond een visuele meerwaarde voor dit verhaal?”

Kortom, of het nu om een aftermovie of een ‘how to’-video gaat, over elk type videocontent dient te worden nagedacht. Het is een boot die je niet mag missen en die in 2017 enkel sneller en sneller zal varen. Bepaal op voorhand welke richting je uit wilt, bouw daar op verder en laat je omringen door mensen met een minimale kennis of schaaf zelf je kennis bij.